Köpa en bostadsrättslägenhet

Köpa en bostadsrättslägenhet

Relaterade bilder

Flytta in

Har du bestämt dig att köpa en bostadsrätt i Lunna?


Nedan följer lite information vad det innebär att köpa en bostadsrätt och lite tips som kan hjälpa dig på vägen.


Vid köp blir du medlem i föreningen samt delägare

När du köper en bostadsrätt i Lunna innebär detta även att du blir medlem och delägare i bostadsrättsförening Lunna. Du köper alltså inte bara en bostadsrätt utan du köper även en andel i föreningen och rätten att bo i en viss lägenhet. Du blir delägare i föreningen, med dess tillgångar och utgifter, inklusive lån och andra skulder.


Du kan påverka ditt boende

Som medlem är du med och bestämmer över ditt boende. På föreningens årsstämma är du t.ex. med och väljer styrelse, som mellan stämmorna är de som ansvarar för såväl löpande som långsiktig underhåll av fastigheterna.


Ett köp av en bostadsrätt innebär alltså:

du blir medlem i Brf Lunna och därmed även i HSB

du köper rätten att bo i bostadsrätten/lägenheten

du äger en andel i Brf Lunna

du får ändra i bostadsrätten och belåna den

du ansvarar för att hålla lägenheten i gott skick

du är med och väljer styrelse till bostadsrättsföreningen

och är med i övriga beslut på årsstämman.

du betalar en avgift till bostadsrättsföreningen för att sköta om fastigheterna.


Köper inte lägenheten, utan en rätt att bo i en viss lägenhet

Det vanligaste missförståndet är att man "köper" en lägenhet i en bostadsrättsföreningen. Detta är egentligen inte helt korrekt, utan man blir delägare i föreningen och köper rätten att bo i en viss lägenhet.


Bostadsrätt bygger på principen att man köper en andel i föreningen och blir delägare till allt den äger. Dessutom får du rätt att bo i en viss lägenhet utan tidsgräns.


Underhållsansvar, ha rätt hemförsäkring

Det är också viktigt att veta att du som bostadsrättsinnehavare har ett helt annat underhållsansvar för din lägenhet jämför med vad som gäller för en hyresrätt, och att du tar över ansvaret för den lägenhet du köper. Det är därför extra viktigt att du har en hemförsäkring som är anpassad till detta ansvar. Läs gärna mer om just försäkringar här på vår hemsida.


Lägenhetens skick, en fråga mellan köpare och säljare

Lägenhetens skick tillhör inte bostadsrättsföreningens ansvar, utan är en fråga mellan köpare och säljare. Glöm därför inte att noggrant kontrollera lägenhetens skick innan köpet avslutas.


Se till att spis, kyl och frys fungerar. Kontrollera att eventuell diskmaskin/tvättmaskin är fackmannamässigt installerade och att avstängningskrav finns för vattenanslutningar, att rör och avlopp är hela och att avrinningsskydd finns under diskmaskinen.


Det kanske känsligaste stället är vårutrymmena. Du bör t.ex. försäkra dig om att det inte finns fuktskador i bad/duschrum.


Se även till att få information från säljaren vart tillhörande förråd finns, vart tvättstugorna är och hur dessa fungerar, hur många nycklar och parkeringskort det finns, mm.


Kontakta vicevärden före köp för medlemskap

När du bestämt dig att köpa en en bostadsrätt måste såväl köpare som säljare kontakta vicevärden för bl.a. godkännande av ny medlem, detta innan försäljning/köp kan äga rum. Det samma gäller även vid andrahandsuthyrning.


Medlemskap i föreningen godkännes av styrelsen vid nästkommande styrelsemöte, och det är viktigt att komma ihåg att köpet/överlåtandet av lägenheten inte är giltigt förrän medlemskapet är beviljat.


Detta innebär att inflyttning inte får ske förrän ni får besked om godkänt medlemskap. Säljaren är ansvarig för lägenheten och dess månadsavgift fram till denna tidpunkt, oavsett avtalat överlåtelsesedatum mellan er.


Folder framtagen av HSB kring köp av bostadsrätt

HSB har tagit fram en folder med tips till dig som ska köpa en bostadsrätt. Klicka på nedan länk för att ladda hem den. Använd den gärna som en checklista inför ditt köp.


Slutord

Lycka till med ditt köp av en bostadsrätt, och välkommen till vår bostadsrättsförening. Hoppas Du ska trivas!


//2023-10-15Ladda hem:

Folder; Att köpa bostadsrätt

Blankett: Överlåtelse (försäljning) av bostadsrätt